V súčasnosti je domová fotovoltika veľmi obľúbeným obnoviteľným zdrojom energie. Ide o systémy so solárnymi panelmi, ktoré vyrábajú elektrinu zo slnečného žiarenia a považujú sa za udržateľný zdroj energie, ktorý nie je závislý na iných palivových nosičoch. Pokiaľ zvažujete podobnú investíciu aj u vás doma, na výber máte viacero možností. Navyše vám s financovaním môže pomôcť štátna dotácia. Celý systém pozostáva zo solárnej zostavy, ktorá sa montuje na strechu rodinného domu. Obmedzenia sú minimálne, takže si podobný systém môže zadovážiť takmer každý. Strecha by však mala byť pevná, aby solárne články uniesla. Montujú sa s uhlovým sklonom 30 až 60 stupňov.

solární panely

Výber samotného fotovoltického systému

Pri výbere konkrétneho systému je potrebné zvážiť viacero faktorov. V prvom rade spotrebu domácnosti, od čoho sa bude odvíjať veľkosť fotovoltického systému a jeho výkon. Väčšie domácnosti potrebujú silnejší výkon a väčší systém, ak chcú pokryť väčšinu svojej spotreby. Ide o približne 6 kW a viac. Menším domácnostiam bude stačiť výkon okolo 2 až 4 kW. Ideálne sú strechy s orientáciou na juh. Veľkosť systému je teda potrebné vybrať podľa potrieb a očakávanej spotreby celej domácnosti. Systémy s batériami umožňujú skladovať nadbytočnú energiu, ktorú solárne panely vyrobia, ale vy nespotrebujete. Tá sa môže používať v noci alebo počas dní, keď je viac oblačno.

fotovoltaika

Rôzne druhy fotovoltických systémov

Veľa domácností je u nás pripojených na klasickú elektrickú sieť a pokiaľ si zaobstarajú aj fotovoltický systém, ten spravidla funguje so súčinnosťou s elektrizačnou sieťou. Podobným sieťovým fotovoltickým systémom sa hovorí tzv. ON-GRID fotovoltické elektrárne. Výhodou je, že nadbytočnú vyrobenú energiu je možné predávať do siete, čo môže predstavovať dodatočný príjem domácnosti. Nevýhodou je, že pokiaľ elektrický prúd vypadne, systém nefunguje, ak k nemu nemáte aj batériu. Čo však na miestach, kde napojenie na verejnú elektrickú sieť nie je? OFF-GRID fotovoltický systém je v tom prípade tým správnym riešením. Nepotrebuje totiž napojenie, nakoľko disponuje veľkým batériovým úložiskom. Je vhodný pre usadlosti a domy na odľahlých miestach a je plne nezávislý na inej elektrickej sieti.