Olejealebo maslá
Najlepšie je použiť oleje,ktoré sú ľahko vstrebateľné a súčasne majú samé o sebe liečivé účinky. Panenský za studena lisovaný olivový olej je najlepšou voľbou. Ďalej je vhodný kokosový, mandľový,avokádový alebo aj z pšeničných klíčkov. Oleje vždy vyberajte čerstvé a kvalitné (vo fľaškách z tmavého skla),na slnku alebo dlho otvorené totiž rýchlo zoxidujú a zatuchnú. Inou kategóriou sú rastlinné maslá. Najznámejšie je bambucké maslo.
● Emulgujúce vosky
Lotiony a krémy sa pripravujú väčšinou z vody a oleja. Na to aby sa tieto dve nezmiešateľné látky spojili potrebujete emulgátor. Ak uprednostňujete zložky na prírodnej báze vhodnou alternatívou je včelí vosk. Včelí vosk (biely alebo žltý) je emulgátor získavaný z včelích plástov. Pôsobí baktericídne, zmäkčuje a ukľudňuje pokožku a zadržiava vlhkosť.
●Želatína
Želatína je amorfná zahusťovacia látka používaná k želatinácii (vzniku gélu alebo roztoku). Najjednoduchšia je príprava práškovej želatíny rozpustenej vo vode alebo bylinnom odvare.
Kúpiť sa dá bežne v obchodoch. Ak nie ste zástancom živočíšnych produktov nie je problém zohnať agar, ktorý je vyrobený morských rias.
●Glycerín
Tam kde nemôžete použiť na lúhovanie alkohol (pri výrobe tinktúr pre deti) sa dá použiť glycerín. Je to číry, bezfarebný a nasládly roztok, ktorý má však kratšiu životnosť. Má utišujúce vlastnosti preto býva aj súčasťou voľne predajných liekov na bolesti v krku alebo črevné ťažkosti.
● Alkohol
Pri výrobe bylinných tinktúr je potrebný alkohol (najoptimálnejší je 60%). Ten pôsobí ako médium na prestup účinných látok obsiahnutých v bylinnej zložke. Tinktúry je možné užívať aj vnútorne, samozrejme len po kvapkách. Bývajú koncentrovanejšie ako iba samotný bylinný odvar z vody.
●Silice a konzervačné látky
V niektorých receptúrach sa používajú éterické silice. Dodávajú vôňu a mnohé majú aj liečivé vlastnosti,napríklad éterický olej obsiahnutý v tea tree má baktericídne účinky.
Sú však dosť koncentrované preto sa nesmú používať v neriedenom stave.